Depression er en folkesygdom, som rammer omkring 150.000 danskere årligt. For nogle kan depression være en ganske let tilstand af tristhed, der i visse tilfælde går over af sig selv. For andre er det en mere alvorlig og lidelsesfuld tilstand, som kan blive livstruende
Det kan være vanskeligt selv at afgøre om man har depression. Mange af symptomerne kan de fleste mennesker genkende f.eks. kan man opleve at føle sig trist en gang imellem, at være ukoncentreret, at have søvnvanskeligheder eller mangle energi. Men for at der er tale om en depression, skal symptomerne have en vis sværhedsgrad, der skal være et vist antal symptomer til stede på en gang, og de skal have været der mere eller mindre hele tiden igennem mindst 14 dage.
Har man en depression, kan behandling være nødvendig. En væsentlig årsag til at søge behandling er, at behandling kan forkorte depressionens forløb og minimere de mange konsekvenser, en depression har. Behandling kan også reducere antallet af tilbagefald og nye depressioner. Til tider kan depression ligefrem være en livstruende sygdom, hvor personen tænker på selvmord eller ikke kan sørge for at drikke og spise. I sådanne tilfælde er behandling en nødvendighed. Har du en let/moderat depression er der rigtig gode resultater med kognitiv terapi. Har du en svær depression er medicin helt nødvendig. Oftest vil en kombination af medicin og terapi give det hurtigste og bedste resultat.
Personer, som går med ubehandlede depressioner, vil typisk få flere og dybere depressioner. Undersøgelser tyder på, at de første depressive episoder i et menneskes liv ofte er provokeret af et psykisk traume (det kan f.eks. være, at man bliver fyret, skilt eller oplever andre belastende begivenheder), men ved efterfølgende episoder skal der tilsyneladende mindre og mindre til at udløse depressionen.